fbpx

מותקי - סיגרים קווקזים

מותקי - סיגרים קווקזים

מותקי - סיגרים קווקזים

מותקי - סיגרים קווקזים

מותקי – סיגרים קווקזים (או מותאכי, לעיתים נקרא גם מוטאכי) הוא מאפה מתוק וייחודי מהמטבח הקווקזי, ובפרט מהמטבח האזרי. מדובר במאפה מסורתי דמוי עוגייה, אשר מורכב מבצק פריך וממולא בתערובת אגוזים מתובלת, לרוב מתובל גם בקינמון, וניל או הל. המאפה מוגש באירועים חגיגיים, בעיקר בנובורוז – חג האביב שמסמל את תחילת השנה החדשה על פי המסורת הפרסית, והוא מהווה חלק בלתי נפרד מהאירוח המסורתי באזורים שונים בקווקז.

תיאור המותקי – סיגרים קווקזים

מותקי הוא מאפה דמוי חצי סהר קטן או גליל, ומאופיין בצורתו המסולסלת והעדינה, הממולאת במילוי אגוזים מתוק וארומטי. המאפה נחשב לפופולרי לא רק בזכות טעמו, אלא גם בשל המראה המסוגנן שלו והמסורת העמוקה שמאחוריו.

שלבי הכנת מותקי – סיגרים קווקזים מסורתים

1. הכנת הבצק
הבצק של מותקי מבוסס על תערובת של קמח, חמאה או מרגרינה, ולעיתים גם מעט סוכר וחלב, שמעניקים לו את המרקם הפריך והעדין. לאחר לישת הבצק למרקם אחיד וגמיש, יש להניח לו לנוח לזמן קצר כדי להקל על עבודת הרידוד ולאפשר למרקם להתייצב. המנוחה הזו עוזרת ליצור בצק נוח לעבודה, שלא מתכווץ במהלך האפייה.

2. הכנת המילוי
המילוי המסורתי של המותקי מורכב מאגוזים קצוצים כמו אגוזי מלך, אגוזי לוז או שקדים, בשילוב עם סוכר. במקרים רבים מוסיפים גם תבלינים כמו קינמון, הל או וניל שמעניקים ארומה עמוקה ומיוחדת. לעיתים האגוזים נטחנים דק ולפעמים גס, מה שמוסיף עניין למרקם הפנימי של המאפה.

3. רידוד ויצירת צורת המותקי
כדי ליצור את הצורה הייחודית של המותקי, מחלקים את הבצק לכדורים קטנים וכל כדור מרדדים לעלה דק ועגול. במרכז כל עיגול מניחים כף מהמילוי, ואז מגלגלים את הבצק לצורת חצי סהר או גליל קטן. השוליים מקופלים בעדינות כך שהם נראים מסולסלים או חתוכים בצורת קווים עדינים.

4. אפייה
את המאפים מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים בחום בינוני עד שהבצק מזהיב קלות, אך לא משחים יתר על המידה, כדי לשמור על פריכות חיצונית ורכות פנימית.

5. קישוט במעט אבקת סוכר
לאחר שהמאפה התקרר מעט, נהוג לפזר מעליו מעט אבקת סוכר שמוסיפה למראה האסתטי ולטעם המתקתק. אבקת הסוכר גם מוסיפה נופך חגיגי והופכת את המותקי למושך ומזמין.

מותקי במטבח הקווקזי ובחג הנובורוז

המותקי הוא חלק בלתי נפרד משולחן החג הקווקזי, במיוחד באזרבייג'ן, והוא מוגש באירועים כמו חתונות, חגים ומפגשים משפחתיים. בחג הנובורוז, המאפה מוגש לצד מנות מסורתיות נוספות, כמו פחלבה ושקרבורה. הקינוחים הקווקזיים מדגישים את המאפיין של השפע ואת ההשקעה בפרטים הקטנים, תוך דגש על טעמים עמוקים, מרקמים פריכים ועיצוב מוקפד.

לסיכום

המותקי – סיגרים קווקזים הוא מאפה מתוק ומסורתי שמגלם את תרבות האירוח והחגיגיות של הקווקז. הטעמים המתקתקים, הפריכות של הבצק והמילוי הארומטי הופכים אותו לאחד הקינוחים המועדפים באירועים חגיגיים ומזמנים של שמחה.

פחלבה
עגלת קניות

תפריט נגישות

Scroll to Top